Хлібний квас - рецепт

Смачний рецепт приготування хлібного квасу в домашніх умовах. Хлібний квас рецепт з фото за кроками

Інгредієнти для хлібного квасу на 25 порцій


Хліб чорний
(6 шт.)



Дріжджі пресовані
(60 р.)


Цукровий пісок
(1 стак.)


Вода
(6 л.)


Яблуко
(4 шт.)

Рецепт приготування хлібного квасу за кроками

Крок 1

Для того, щоб приготувати домашній смачний і різкий хлібний квас нам знадобиться зовсім небагато компонентів. А його смак безсумнівно порадує вас і ваших близьких, адже він нагадує той квас, який колись продавали на вулицях в бочках щоліта. Особливих труднощів у приготуванні цього напою немає. Єдине що вам доведеться зробити (крім підготовки інгредієнтів), так це набратися терпіння і почекати кілька днів, поки квас вистоїться і дозріє. Це мабуть найскладніше, але смак домашнього напою того вартий. Отже, приступимо до приготування. Крім харчових продуктів, нам знадобитися відповідний посуд, а саме: велика каструля (у мене близько 5 літрів), а також трилітрові скляні банки. Для початку підготуємо чорний хліб. Для цього нарізаємо його на довільні ломтики. Можна нарізати середніми кубиками як на сухарики. Викладаємо на сухий (!) противень і поміщаємо в розігріту духовку. Гарненько підсушуємо, можна навіть до темної корочки (це додасть напою потрібний смаковий відтінок).

Крок 2

На дно трилітрової банки засипаємо цукор і кладемо пресовані дріжджі. Перетираємо ложкою.


Крок 3

Потім розламуємо підсушений хліб, який вже встиг охолонути, на дрібніші шматочки і також оговтуємо в банку. Знову перемішуємо.

Крок 4

Заздалегідь кип'ятимо очищену воду. Даємо їй охолонути до кімнатної температури. Заливаємо в банку з хлібом, дріжджами і цукром. Обсяг води приблизно півтора літра (половина банки). Якщо ви збираєтеся приготувати більше п'яти-шести літрів готового квасу, тоді заливайте трилітрову банку майже повністю. Але в такому випадку вам необхідно збільшити порцію цукру, дріжджів і кількість хліба. Таким чином ми готуємо закваску для майбутнього напою. Банку в якій знаходяться продукти для бродіння, накриваємо кришкою, але не щільно. Так як суміш повинна забродити їй необхідне повітря. Відставляємо банку в тепле місце (можна при кімнатній температурі) на добу або на ніч.

Крок 5

Наступного дня починаємо підготовку рідини для квасу. Для цього ми варимо компот на основі яблук. Отже, в 5-літрову каструлю закладаємо помиті і нарізані яблука. Можна брати ранні сорти, які виросли на дачі. Якщо яблучки дрібні, візьміть більше ніж вказано в інгредієнтах.

Крок 6

Яблука заливаємо чистою водою і ставимо варитися як звичайний компот.

Крок 7

Поки варитися компот, ми проціжуємо хлібну закваску. Робити це можна за допомогою марлі або сита, як вам зручніше. Головне, щоб хлібна м'якоть залишилася окремо від рідини.

Крок 8

Готовий яблучний компот остужаємо і проціжуємо. Повинна залишитися одна рідина без яблук.

Крок 9

У великій каструлі з'єднуємо проціжений компот і хлібну закваску. Додаємо цукор до смаку. Ретельно розмішуємо.


Крок 10

Готову рідину розливаємо по трилітрових банках (але не до краєшків), накриваємо капроновими кришками і залишаємо при кімнатній температурі мінімум на два дні. За цей час хлібний квас добре вибродить, стане різким і придатним для вживання.

Крок 11

Після двох днів, хлібний квас готовий! Можна розлити його в більш зручні ємності і зберігати в холодильнику. При необхідності напій можна підсахарити. Такий квас відмінно втамовує спрагу. Пригощайтеся!

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND