Не поспішайте говорити, що в'ялена риба і кисле молоко не поєднані продукти! Я і сама так раніше вважала, поки не наважилася спробувати подібну страву тридцять років тому. А тепер рибна окрошка обов'язковий елемент нашого літнього меню. З настанням спекотних денечків, впору насолодитися освіжаючим пікантним супчиком за цим рецептом. Для приготування холодного супу мені дуже допомогла суха закваска в стікері від Орсика, а так само термос, наданий спонсором ТМ Oursson.
Інгредієнти для «Рибна окрошка на мацоні»:
Для мацоні
- Молоко - 1 л
- Закваска («» Мацоні «» від Орсика) - 1 пакет.
Для супу
- Ботва - 1 пуч.
- Руккола - 1/2 пуч.
- Цибуля зелена - 1/4 пуч.
- Укроп - за смаком
- Риба (в'ялена) - 200 г
- Огірок (великий) - 1 шт
- Яйце куряче - 2 шт
- Картопля - 3 шт
- Сіль - до смаку
- Вода - 500 мл
- Мацоні - 1 л
Кількість порцій: 4
Харчова та енергетична цінність:
|
Готової страви |
|||
|
ккал |
белкі133.6 |
жири90.9 |
вуглеводи197.3 |
|
Порції |
|||
|
ккал |
белкі33.4 |
жири22.7 |
вуглеводи49.3 |
|
100 г страви |
|||
|
ккал |
белкі3.3 |
жири2.2 |
вуглеводи4.8 |
Рецепт «Рибна окрошка на мацоні»:
Мені подобається готувати самостійно кисломолочні продукти. Завжди можна бути впевненою, що все свіже і без додавання консервантів і загусників. Та й порадувати сім'ю власноруч приготованим продуктом можна в короткий термін і без особливих зусиль.
Зараз, завдяки участі в МК із заквасками, мені надалася можливість випробувати нові для мене закваски від Орсика, а також скористатися фірмовим термосом для заквашування кисломолочних продуктів.
Пастеризоване молоко я нагріла до 25 градусів, всипала вміст стікера «Мацоні» і ретельно перемішала. Суха закваска упакована в маленький пакетик, розірвав, висипав, перемішав і залишається тільки дочекатися результату.
Ємність з молоком і закваскою помістила в спеціальний термос, наданий виробником «Oursson». Залила в нього киплячу воду, закрила і залишила в теплому місці на ніч. І все!
Вранці мацоні вже досяг потрібної густоти, поставила його для остивлення в холодильник, мінімум на 2 години.
Поки мацоні остигає, займемося овочами. Картоплю відварюємо в мундирі Я давно користуюся рецептом «Картопля фрайт», по ній картопля до смаку нагадує запечену в багатті.
Бурякову ботву промиваємо, нарізаємо і засипаємо в киплячу воду (500 мл). Варимо 10 хвилин після закипання на слабкому вогні.
Варені яйця, остиглий і очищений картоплю і зелень нарізаємо маленькими шматочками. Огірок натираємо на великій терці.
Рибу нарізаємо ломтиками, вибираємо кісточки. Сьогодні у мене в'ялена і підкопчена горбуша, але і зі звичайною в'яленою рибою, типу вобли, ліща і т. д. буде не менш смачно.
Рибу нарізаємо трохи більше, ніж інші продукти, вона повинна відчуватися в супі.
Дістаємо з холодильника нашого героя - мацоні. Він дуже приємний, в міру густий, а холодний дуже смачний! Пару ложок з'їла, не втрималася! Добре, що у мене ще залишилися такі ж закваски, наступну порцію будемо вживати в натуральному вигляді.
Все перемішуємо і додаємо охолонений мацоні.
Потім додаємо бурякову ботву разом з бульйоном, в якому вона варилася. Пробуємо на сіль, якщо потрібно, то підсалюємо.
Перед подачею вікрошку можна охолодити додатково.
Моєму чоловікові дуже сподобалася така окрошка, з'їв дві тарілки!
