Рибна окрошка на мацоні

Не поспішайте говорити, що в'ялена риба і кисле молоко не поєднані продукти! Я і сама так раніше вважала, поки не наважилася спробувати подібну страву тридцять років тому. А тепер рибна окрошка обов'язковий елемент нашого літнього меню. З настанням спекотних денечків, впору насолодитися освіжаючим пікантним супчиком за цим рецептом. Для приготування холодного супу мені дуже допомогла суха закваска в стікері від Орсика, а так само термос, наданий спонсором ТМ Oursson.


Інгредієнти для «Рибна окрошка на мацоні»:

Для мацоні

  • Молоко - 1 л
  • Закваска («» Мацоні «» від Орсика) - 1 пакет.

Для супу

  • Ботва - 1 пуч.
  • Руккола - 1/2 пуч.
  • Цибуля зелена - 1/4 пуч.
  • Укроп - за смаком
  • Риба (в'ялена) - 200 г
  • Огірок (великий) - 1 шт
  • Яйце куряче - 2 шт
  • Картопля - 3 шт
  • Сіль - до смаку
  • Вода - 500 мл
  • Мацоні - 1 л

Кількість порцій: 4

Харчова та енергетична цінність:

Готової страви

     

ккал
1958.2 ккал

белкі133.6
р

жири90.9
р

вуглеводи197.3
г

Порції

     

ккал
489.6 ккал

белкі33.4
р

жири22.7
р

вуглеводи49.3
р

100 г страви

     

ккал
48.1 ккал

белкі3.3
р

жири2.2
р

вуглеводи4.8
р

 

Рецепт «Рибна окрошка на мацоні»:

Мені подобається готувати самостійно кисломолочні продукти. Завжди можна бути впевненою, що все свіже і без додавання консервантів і загусників. Та й порадувати сім'ю власноруч приготованим продуктом можна в короткий термін і без особливих зусиль.
Зараз, завдяки участі в МК із заквасками, мені надалася можливість випробувати нові для мене закваски від Орсика, а також скористатися фірмовим термосом для заквашування кисломолочних продуктів.
Пастеризоване молоко я нагріла до 25 градусів, всипала вміст стікера «Мацоні» і ретельно перемішала. Суха закваска упакована в маленький пакетик, розірвав, висипав, перемішав і залишається тільки дочекатися результату.

Ємність з молоком і закваскою помістила в спеціальний термос, наданий виробником «Oursson». Залила в нього киплячу воду, закрила і залишила в теплому місці на ніч. І все!
Вранці мацоні вже досяг потрібної густоти, поставила його для остивлення в холодильник, мінімум на 2 години.

Поки мацоні остигає, займемося овочами. Картоплю відварюємо в мундирі Я давно користуюся рецептом «Картопля фрайт», по ній картопля до смаку нагадує запечену в багатті.

Бурякову ботву промиваємо, нарізаємо і засипаємо в киплячу воду (500 мл). Варимо 10 хвилин після закипання на слабкому вогні.

Варені яйця, остиглий і очищений картоплю і зелень нарізаємо маленькими шматочками. Огірок натираємо на великій терці.

Рибу нарізаємо ломтиками, вибираємо кісточки. Сьогодні у мене в'ялена і підкопчена горбуша, але і зі звичайною в'яленою рибою, типу вобли, ліща і т. д. буде не менш смачно.

Рибу нарізаємо трохи більше, ніж інші продукти, вона повинна відчуватися в супі.

Дістаємо з холодильника нашого героя - мацоні. Він дуже приємний, в міру густий, а холодний дуже смачний! Пару ложок з'їла, не втрималася! Добре, що у мене ще залишилися такі ж закваски, наступну порцію будемо вживати в натуральному вигляді.
Все перемішуємо і додаємо охолонений мацоні.

Потім додаємо бурякову ботву разом з бульйоном, в якому вона варилася. Пробуємо на сіль, якщо потрібно, то підсалюємо.

Перед подачею вікрошку можна охолодити додатково.


Моєму чоловікові дуже сподобалася така окрошка, з'їв дві тарілки!