Кухня Іспанії

Іспанія приваблює мільйони туристів історичними пам'ятками, багатою природою, приголомшливим кліматом, і, звичайно, своєю кухнею.

У квітні в сонячній Іспанії відкривається пляжний сезон: мільйони туристів з усього світу знову «нахлинуть» на іспанські пляжі, як морська хвиля. Після купання і прийняття сонячних ванн можна довго розглядати міські та місцеві пам'ятки, адже навіть маленьке іспанське село таїть в собі багато цікавого і, звичайно, в перервах ну просто необхідно смакувати національні іспанські страви, які залишають довгі спогади і незабутні смакові відчуття.


славиться якістю і різноманітністю використовуваних продуктів. Іспанська традиційна їжа є пам'яткою і гордістю країни, яка з 2010 року охороняється державою. Таким чином, відтепер місцеве кулінарне мистецтво перебуває під особливим наглядом. Іспанська влада також має намір запропонувати внести традиційну іспанську кухню в Список об'єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Кухня сучасної Іспанії мало відрізняється від старої, споконвічної, селянською простою і смачною. Свіжа зелень, козий сир, фермерський хліб, оливки, страви з риби, сидр і вино - всі ці ласощі, просякнуті сонячними променями, повсюдно можна покуштувати в будь-якому ресторанчику на березі моря. Іспанська кухня, незважаючи на свою простоту, вкрай різноманітна, оскільки ввібрала в себе римські і мавританські традиції, французькі та африканські елементи, традиційну канву середземноморської кухні і безліч елементів, завезених з Нового Світу.

Національна кухня Іспанії - поняття абсолютно абстрактне, адже у кожного регіону «своя» особлива кулінарна традиція. Можна лише виділити загальні моменти, характерні для всієї Іспанії - достаток свіжих овочів, гасіння м'яса і овочів у вині, запікання з овечим сиром і смаження на грилі, а також широке застосування зелені шавлії, оливок і тертих волоських горіхів.

Страви, які прославили Іспанію

Іспанська кухня безмежна: всього не перепробуєш, навіть якщо ти народився і жив все життя в цій країні. Якщо ви приїхали в Іспанію вперше, то вам обов'язково потрібно спробувати самі класичні страви країни - знамениту тортилью, пряну копчену ковбаску чоризо, делікатесний вікорок спеціального копчення хамон, холодний томатний суп гаспачо і, звичайно ж, паеллю з рісаВзагалі, паелья - найвідоміша іспанська страва, яка нагадує плов: в рис іспанці додають морепродукти, курку або інші добавки.

Гастрономічні зони Іспанії

Справжні гурмани знають, що в Іспанії вісім «негласних» гастрономічних зон, і скрізь свої фірмові, знакові страви і напої. Ось, наприклад, на півночі Іспанії, в країні Басків, готують вишукані рибні страви, їх візитна картка - знаменита страва з тріски зі смішною назвою «піль-піль». Французи, які як ніхто розуміють в тонкощах вишуканого смаку, приїжджають на північ Іспанії за свіжими восьминогами, рибою "і солодощами.

У Каталонії готують бездоганне ніжне м'ясо: м'ясне спекотне касуела, копчені ковбаси фует. Якщо на батьківщині Басків м'ясо - не найкращий вибір в меню ресторану, то в Андалусії навіть не просмажений м'ясний стейк здасться справжнім делікатесом і буде танути в роті. На Канарських островах найкращий обід - заєць у соусі салморехо, ця страва чудово поєднується з келихом червоного іспанського вина Ріоха. На Балеарських островах, як ніде в Іспанії, готують свинину, а ще ці острови знамениті солодкою шаром випічкою.


Делікатес з міста, регіону Кастилія - тушкований телячий хвіст у помідорах. славиться своїми косидо - густими гороховими супами з відвареним яловичим рубцем, а так само кров'яною ковбасою, до якої подається соус з перцю. Чудове містечко розташоване за декілька кілометрів від Мадрида, знамените своїм смаженим молочним порося, а провінція - смаженим ягнем. Простота і швидкість приготування - загальна риса рецептів різних регіонів країни.

Іспанський сир - прямий конкурент французькому, італійському та швейцарському

Сир, нарівні з популярними стравами і вином - ще одна візитна картка іспанської кухні. Іспанці, на відміну від «сирних держав», є консерваторами в сироварінні, і не сприймають експериментів зі смаками та інгредієнтами. Всього іспанських сортів сиру існує більше сотні, проте найбільш широкою популярністю користуються пікантний кабралес. трохи схожий на французький рокфор. Виробляють тільки в одній іспанській провінції - Астурії. Для приготування такого сиру необхідна суміш овечого, коров'ячого і козячого молока.

Найпопулярніший овечий сир - манчого. Цей сир легко пізнати серед інших сирів. Його поверхня відзначена спеціальним трафарем темно-сірого кольору з трави еспарто у вигляді зигзагоподібного малюнка з боків головки сиру. На верхній і нижній частинах малюнок виглядає у вигляді колоску. Популярний так само сир махон з червоним перцем, копчений ідасабаль з Країни Басків, солодкий квесильо і саморано з Кастилії і Леона. Якщо в інших країнах сиром зазвичай закінчують трапезу, то в Іспанії зовсім інший підхід: сир головна закуска, яка є самостійно.

Винна карта Іспанії

Виноробство з'явилося в Іспанії в другому тисячолітті до н. е., але в систему воно увійшло лише у восьмому столітті до н. е., коли в Іспанію прийшли греки-колоністи. Вино без перебільшення є основним з головних елементів іспанської кухні. Іспанія разом з Францією та Італією складає трійку найбільших виробників вина в світі, в країні велика різноманітність чудових вин, а деякі сорти славляться на весь світ. Кажуть, що душа країни відбивається у винах, які вона виробляє. Простий опис вин Іспанії був би - «відкритий, добрий, легкий»... втім, як і самі іспанці. Чудові червоні вина мають унікальні варіації аромату і кольору, які важко повторити деінде. Майже кожен знає Ріоху, оскільки Ріоха - найвідоміший регіон-виробник прекрасних червоних вин. І якщо раніше в світі були відомі лише два іспанських винних регіони - Ріоха і Херес, то сьогодні яскраві і високоякісні вина виробляють у Валенсії, Наваррі і Каталонії.

Тапас - коштовність іспанського столу

Ви знаєте, яка страва вважається найшвидшою в приготуванні, її ще називають «страва на один укус»? Це - тапас. Жоден іспанець ніколи не відмовиться від, адже для них це навіть не їжа, а стиль життя. - назва холодної або гарячої закуски, яка готується за лічені секунди. Історія цього кушанья налічує багато століть. Зазвичай такою закускою накривали склянку з вином або пивом, і вона служила безкоштовним додатком до спиртного.

Зараз у ролі закуски може виступати будь-яка м'ясна нарізка, овочі на грилі, смажені гриби, картопляні або рисові биточки, смажені кальмари або мідії. Але найпопулярніший вид тапас називається тортилья еспаньола, яка готується з яєць і картоплі. Схоже це блюдо на самий звичайний омлет, тільки омлетом не станеш пригощати гостей, а тортильєю - цілком. Цей зручний варіант закуски ідеально підійде для друзів, які несподівано нагрянули, готується він швидко, як, втім, багато іспанських страви.

Іспанська тортилья - швидка страва для гостей

РЕЦЕПТ «ТОРТІЛЬЯ ЕСПАНЬОЛА»


ТРЕБА:

3 шт. картоплі 5 яєць 1 голівка цибулі Орегано Сіль і перець за смаком Оливкова олія

ЯК ГОТУВАТИ:

1. Картоплю очистити і нарізати тонкими кружечками.

2. У великій сковороді на середньому вогні розігріти 2 ст. л. оливкової олії.

3. Додати картоплю і цибулю і обсмажувати, періодично перешкоджаючи. Приправити сіллю і перцем до смаку. Картоплю готувати близько 15 хвилин. Важливо стежити за тим, щоб ні цибуля, ні картопля не підгоріли.

4. У великій мисці збити 5 яєць, додати сіль і перець до смаку, орегано. Обсмажену картоплю і цибулю додати до яйць, добре перемішати.


5. У сковороді розігріти оливкову олію. Влити масу з яєць і картоплі. Готувати на середньому вогні близько 7 хвилин, стежити, щоб знизу омлет не пригорів. Потім накрити сковороду тарілкою і перевернути омлет на тарілку. Знову перекласти омлет у сковороду, але вже верхньою стороною вниз і готувати ще близько 4 хвилин.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND