Гостра закуска з баклажанів

Для приготування цієї закуски потрібні баклажани, помідори і часник, і готується все дуже просто.

Як готувати баклажани? Майстер-клас від Костянтина Івлєва. Дивіться відео:

Страви з баклажанів у поєднанні з помідорами і часником є в кожній кухні, де в принципі використовуються баклажани. Варіюються добавки і спеції, залежно від цього виходить сицилійська капоната, провансальський рататуй або кавказький аджабсандал.

У Греції, звичайно ж, теж є аналогічна страва, причому дуже нам близька і зрозуміла і за смаком, і за складом, оскільки для її приготування, крім трьох згаданих компонентів, більше практично нічого і не потрібно - ні маслин з каперсами, ні анчоусів, ні складних маніпуляцій.

Важливо, по суті, одне: щоб помідори були зрілими, інакше соус вийде кислим і навіть віддалено не буде нагадувати грецький оригінал. Коли таких немає, на допомогу приходять консервовані.

РЕЦЕПТ ГОСТРОЇ ЗАКУСКИ З БАКЛАЖАНІВ

ТРЕБА:

3 середніх баклажана1 кг зрілих помідорів - або велика (800 г) банку консервованих в с/с або протертих4 зубчики часнику 1 ч. л. Оріховий Щепотка молотого кумина (зіри) Товчений гострий червоний перецОливкове маслоСоль, перецЗелень за смаком

ЯК ГОТУВАТИ:

1. Очистити і дрібно порубати часник. Свіжі помідори грубо подрібнити. Налити в глибоку сковороду або в каструлю з товстим дном щедрий струмінь оливкової олії, розігріти його і спассерувати часник близько хвилини, при цьому постійно перешкоджаючи і не даючи підрум'янитися. Додати нарізані помідори, трохи посолити і поперчити. Накрити кришкою і гасити на повільному вогні близько півгодини.

2. У міру гасіння завадити, подрібнюючи дерев'яною ложкою великі шматки помідорів. Під кінець зняти кришку і мунуть п'ять проварити соус відкритим, щоб він злегка загустів.

3. Поки готується соус, нарізати баклажани великими кубиками і обсмажити порціями в гарячому маслі - вони повинні підрум'янитися зовні і стати м'якими всередині. У міру оскарження викладати на серветку, щоб видалити зайве масло. Трохи посолити.

4. Перевірити на смак соус, при необхідності додати цукор. Проварити ще кілька хвилин, потім протерти крізь сито, щоб видалити шкіру і насіння.

5. Додати в соус обсмажені баклажани і спеції (орегано, кумин, товчений червоний перець). Гасити у відкритому посуді на повільному вогні близько 10 хвилин, щоб соус загустів і покрив шматочки баклажанів.

6. Злегка остудити, посипати зеленню і подавати як закуску на шматках підсмаженого хліба або на гарнір.

ДО РЕЧІ: ці баклажани можна зберігати в холодильнику кілька днів. У такому випадку краще дістати їх з холодильника заздалегідь і подавати кімнатної температури.